
Kiełki są pyszne i zdrowe, a ich uprawa banalna. Zanim jednak założysz swój kiełkowy ogródek warto przyswoić kilka podstawowych zasad.
Dlaczego kiełki są takie zdrowe?
Bo kiełki to bardzo młode roślinki dla których poprzednie pokolenie zgromadziło w nasionach to co najlepsze, aby maluchy miały dobry start. Kiełki to witalna bomba w czystej postaci. Co ważne składniki odżywcze, mikroelementy, witaminy – cały ten dobrobyt – są bez porównania lepiej przyswajane z kiełków niż z nasion.
Jakie nasiona nadają się na kiełki?
Przy doborze nasion na kiełki musicie wziąć pod uwagę dwie zasadnicze sprawy: jakość nasion i gatunek. Najpopularniejsze nasiona na kiełki to oczywiście nasiona rzeżuchy. Oprócz tego można uprawiać w ten sposób rzodkiewkę, zielony groszek, fasolę – różne rodzaje, fasolę mung, soczewicę, lucernę, pszenicę, buraka, sałatę, brokuły, słonecznika czy soję.
Poza doborem odpowiedniego gatunku do produkcji kiełków, niesłychanie ważne jest pochodzenie nasion.
Nasiona, o ile kupujecie w sklepie, powinny być oznaczone, jako specjalnie przeznaczone nasiona na kiełki. W przeciwnym razie mogą być zaprawione różnorodnymi środkami owado- i grzybobójczymi, konserwantami, pochłaniaczami wilgoci. Innymi słowy naszpikowane złą chemią.
Dobrze kupić nasiona na kiełki w sklepach ekologicznych lub z tzw. zdrową żywnością. A już w ogóle najlepiej użyć do kiełków nasion zebranych samodzielnie w poprzednim sezonie. Jest to proste choćby w przypadku grochu, fasoli, rzodkiewki, sałaty, czy słonecznika. Po prostu, w sezonie, należy pozwolić roślinom zakwitnąć i zawiązać owoce i wytworzyć nasiona, po czym je zebrać i przechować w suchym miejscu. Nie ma zdrowszej opcji!
Jak hodować kiełki?
Prawie każdy kiedyś tam hodował rzeżuchę w przedszkolu lub szkole. W zasadzie tak samo postępujemy z kiełkami. Potrzebują stale wilgotnego podłoża, światła i ciepła. Wystarczy choćby większa podstawka pod doniczkę ustawiona na widnym parapecie. Na dno kładziemy warstwę ligniny, nasączamy wodą i wysypujemy nasiona. Utrzymujemy podłoże w stanie wilgotnym ale nie mokrym, bo nasiona nam pogniją. Niektóre, większe, grubsze nasiona, np. fasola, przed wysianiem można namoczyć. Warto też przepłukać kupne nasiona przed `wysiewem`.
Na rynku są dostępne specjalne naczynia do uprawy kiełków (kiełkownica, kiełkownik) i ile planujecie uprawę na większą skalę warto w takowe zainwestować. Można też z powodzeniem hodować kiełki metodą `ogród w słoju`, czyli w zamknięty, przezroczystym naczyniu, odwróconym słoiku itp.