Allelopatia, czyli które rośliny się lubią, a które nie i dlaczego.

allelopatia

Dlaczego pod dębem lub orzechem nic nie chce rosnąć? Czemu warto posiać marchew obok sałaty, a fasolę z dala od cebuli? 

Odpowiedź na to pytanie jest jednocześnie kluczem do skutecznej uprawy roślin ozdobnych i użytkowych. W niniejszym wpisie skupię się na roślinach użytkowych, a dokładnie na warzywach. Wybór ten ma swoje uzasadnienie. Zjawisko wzajemnego oddziaływania roślin czyli tzw. allelopatia jest najszerzej stosowane właśnie w przypadku tychże roślin, a co za tym idzie najlepiej poznane i przebadane. Jednocześnie tam właśnie najbardziej się przydaje.

 

Allelopatia czyli wzajemne oddziaływanie na siebie roślin, mikroorganizmów i grzybów poprzez wydzielane substancje chemiczne.

Innymi słowy jedne organizmy mogą np. stymulować wzrost innych lub też go hamować.
Znajomość zasad zależności allelopatycznych jest niezwykle przydatna w ogrodnictwie i rolnictwie. Stanowi podstawę ekologicznych metod uprawy pozwalających na ograniczenie lub całkowitą eliminację środków chemicznych.

 

Związki wytwarzane przez jedne rośliny można wykorzystać do eliminacji określonych, niechcianych gatunków (np. chwasty), lub też optymalizacji plonów w przypadku tych pożądanych. Można więc mówić o allelopatii ujemnej i dodatniej.

Najbardziej popularne związki allelopatyczne między roślinami uprawianymi często w ogrodach warzywnych obrazuje poniższa tabela. Możecie ją pobrać i powiększyć TUTAJ. Połączenie zasad allelopatii z techniką uprawy z zastosowaniem płodozmianu jest kluczem, mega wytrychem, do ekologicznej uprawy bez zastosowania chemii.

allelopatia
Znajomość w właściwości substancji wytwarzanych przez rośliny przydaje się nie tylko przy planowaniu nasadzeń w warzywniku. Warto znać nie tylko charakter ich wzajemnego oddziaływania ale także ich wpływ na szerzej pojęte otoczenie. Najpopularniejszym przykładem negatywnego oddziaływania są wytwarzające duże ilości garbników dąb i orzech pod którymi niewiele roślin dobrze rośnie.

Oto inne ciekawe przykłady interakcji:

Cebula i nasturcja odstraszają mszyce
Seler, pomidor, szałwia lekarska, tymianek – odstraszają gąsienice np. bielinka kapustnika
Aksamitki i nagietki ograniczają rozwój nicieni
Cebula i czosnek ograniczają rozwój szarej pleśni i chorób bakteryjnych, a ich woń ponoć pomaga odstraszać gryzonie
Koper ogrodowy przyśpiesza kiełkowanie nasion
Bazylia pomaga w walce z mączniakiem rzekomym i jest polecana np. do obsadzania grządek z ogórkami

_____________________

Przygotowując wpis korzystałam z:

A. Iwaniuk `Vademecum ogrodnika`; Bellona, Warszawa 2008

D. Merta `Ogród biodynamiczny przy domu`; Agencja Wydawnicza Mirosława Kossowska, Warszawa 1993

 

Podoba Ci się ten wpis? Polub, udostępnij wpis, podaj dalej 🙂

 

Wczytaj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Ogród przydomowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź też

Czy kompletny laik jest w stanie zaprojektować swój ogród?

Czy kompletny laik jest w stanie zaprojektować swój ogród? Panuje powszechne prz…