Superfood z 艂膮k, ogrod贸w i las贸w. Plus letni konkurs.

superfood

Hiszpa艅ska chia, tybeta艅skie jagody goi, peruwia艅skie bulwy maca, azjatycka spirulina czy tropikalne orzechy kokosowe… Egzotyczny superfood jest polecany masowo przez blogi, portale i gazety. Ja natomiast nie kupuj臋 偶adnych z tych rzeczy. Dlaczego?

Bo nie bardzo w nie wierze. A dok艂adnie nie wierze, 偶e s膮 lepsze od naszych rodzimych produkt贸w. Absolutnie nie widz臋 sensu si臋gania po produkty transportowane do naszego kraju z drugiego ko艅ca 艢wiata skoro pod nosem mam tyle wspania艂ych mo偶liwo艣ci. I to cz臋sto kompletnie za darmo. Je艣li mam by膰 szczera wol臋 wpyla膰 czosnek od babci ni偶 jagody goi, aby podnie艣膰 sobie odporno艣膰. Jestem zwolenniczk膮 teorii, 偶e w diecie powinni艣my bazowa膰 na produktach rodzimych. Nie znaczy to aby ca艂kowicie zamkn膮膰 si臋 na 鈥瀍gzoty鈥, natomiast u偶ywa膰 ich okazjonalnie, z rozwag膮 i 艣wiadomo艣ci膮, 偶e pochodz膮 z drugiego ko艅ca 艢wiata a nie prosto z krzaka.

Czym jest superfood?

Definicji tego poj臋cia jest sporo. Generalnie chodzi o ro艣liny o wysokiej warto艣ci od偶ywczej, zawieraj膮ce kombinacj臋 dobroczynnych minera艂贸w, witamin, enzym贸w, protein, antyoksydant贸w i dobrych t艂uszcz贸w. Super 偶ywno艣膰 pomaga zaopatrzy膰 w nie organizm znacznie skuteczniej i bardziej zdrowo, ni偶 sztucznie wytwarzane suplementy. Poj臋cie superfood jest najcz臋艣ciej kojarzone z egzotycznymi, modnymi ro艣linami i produktami na ich bazie. Rzadko mamy 艣wiadomo艣膰, 偶e superfood ro艣nie za przys艂owiowym progiem. Cz臋sto dos艂ownie go tam znajdziesz.

Bo superfood jest wsz臋dzie.

Nie musisz kupowa膰 syropu z aceroli w 艣licznej butelce za kilkadziesi膮t z艂otych. Owoce dzikiej r贸偶y maj膮 por贸wnywaln膮 zawarto艣膰 witaminy C z owocami aceroli! Superfood znajdziesz naprawd臋 za progiem lub oknem domu, w ogrodzie, w lesie, na 艂膮ce. Najwi臋kszy problem to wiedzie膰 czego szukasz, umie膰 to rozpozna膰 i wiedzie膰 co z tym dalej zrobi膰.

I tu polecam Ci ksi膮偶k臋 Wydawnictwa MUZA , autorstwa Karin Greiner: 聽鈥濻uperfood z 艂膮k, ogrod贸w i las贸w鈥.

 

superfood

superfood To jednocze艣nie przewodnik i nieszablonowa ksi膮偶ka kucharska. Autorka opisuje popularne ro艣liny 艂膮k i las贸w naszej strefy klimatycznej, kt贸re mo偶emy stosowa膰 w kuchni jako baz臋 lub dodatek do potraw. Ja ch臋tnie si臋gam po tego typu produkty od dawna. Moje dwa ulubione superfood`y zwi膮zane s膮 z okresem zimowo – wczesnowiosennym. S膮 to p臋dy brzozy oraz szczawik zaj臋czy. W ksi膮偶ce Karin Greiner znajdziesz znajdziesz w艂a艣nie tego typu propozycje. 聽Przepisy i propozycje ro艣lin s膮 u艂o偶one sezonowo. Piero偶ki z farszem z pokrzywy, pesto z mniszka czy lazania z babk膮 lancetowat膮? Takich fajnych propozycji jest w ksi膮偶ce sporo.

Chcesz je wypr贸bowa膰? Prosz臋 bardzo!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

MINI KONKURS: Zgarnij „Superfood z 艂膮k, ogrod贸w i las贸w”

Mam dla czytelnik贸w 3 egzemplarze tej ksi膮偶ki od Wydawnictwa MUZA. Wystarczy, 偶e w komentarzu pod tym wpisem napiszesz dlaczego mam wys艂a膰 j膮 w艂a艣nie Tobie? Na propozycje czekam do 23 lipca!

superfood

 

Aktualizacja: 24.07.2017. Zwyci臋zcy zabawy.

Postanowi艂am, 偶e ksi膮偶ki pow臋druj膮 do Leny, Roksany i Oli. Prosz臋 o przes艂anie dany do wysy艂ki na: kontakt@fajneogrody.pl. Tradycyjnie czekam na kontakt 7 dni. Dzi臋kuj臋 serdecznie za wsp贸ln膮 zabaw臋 wszystkim Uczestniczkom <3

 

 

Wczytaj wi臋cej powi膮zanych artyku艂贸w
Wczytaj wi臋cej Konkursy

11 komentarzy

  1. Natka pietruszki

    16 lipca 2017 przy 20:26

    Powinni艣my czerpa膰 z natury jak najwi臋cej, bo ona jest naszym najwi臋kszym sprzymierze艅cem w zdrowym i harmonijnym 偶yciu. By艂oby mi艂o dowiedzie膰 si臋 czego艣 nowego o 偶ywieniu zgodnie z natur膮. Poza tym uwielbiam bogato ilustrowane ksi膮偶ki 馃槉

    Odpowiedz

  2. Maja

    16 lipca 2017 przy 20:32

    Ooo! W艂a艣nie mi, poniewa偶 ja te偶 wyznaj臋 filozofi臋 popierania i doceniania rodzimych dzikich ro艣lin, wolnych, nieujarzmionych i nieuprawnych, a pe艂nych wszelkiego dobra 馃檪 Od dw贸ch lat zbieramy i eksperymentujemy, ale wci膮偶 do艣膰 nie艣mia艂o, tymczasem wsparci fachow膮 literatur膮 mogliby艣my p贸j艣膰 na ca艂o艣膰 馃槈

    Odpowiedz

  3. Agnieszka

    16 lipca 2017 przy 21:03

    Koniecznie potrzebuj臋 tej ksi膮偶ki. Od d艂u偶szego czasu nie stosuj臋 suplement贸w diety, staraj膮c si臋 jednocze艣nie zapewni膰 sobie wszystkie potrzebne sk艂adniki, wybieraj膮c w warzywniaku r贸偶norodne warzywa i przyrz膮dzaj膮c je jak w najlepszej restauracji. Od p贸艂 roku nie jem mi臋sa, ale gotuj臋 dla dzieci i m臋偶a. Z pokrzywy to do tej pory jedli艣my tylko zup臋 na jakim艣 le艣nym festynie i bardzo nam wszystkim smakowa艂a. Warto zwr贸ci膰 uwag臋 na sk艂adniki, kt贸re zapewne kiedy艣 by艂y du偶o cz臋艣ciej wykorzystywane i nie poprzestawa膰 tylko na tym , co jest dost臋pne w sklepach.

    Odpowiedz

  4. Renata

    16 lipca 2017 przy 22:24

    Uwielbiam promowa膰 nasze dobro rodzime. Opowiadam wszystkim o pi臋knie naszych ro艣lin i zapomnianych dobrach naszych 艂膮k i las贸w. Taka ksi膮偶ka pomo偶e mi w powi臋kszaniu tej wiedzy i ch臋tnie pogadam o niej z innymi bo wierz臋 偶e wszystko co nas otacza ma swoj膮 warto艣膰. Tak偶e ka偶dy chwast. Ch臋tnie dowiem si臋 co mog臋 wprowadzi膰 do kuchni… To co. Czy mog臋 dosta膰 ten skarb w swoje r臋ce. Mo偶e przyda mi si臋 w hortiterapii os贸b niepe艂nosprawnych …

    Odpowiedz

  5. Nati

    17 lipca 2017 przy 00:20

    Kocham ro艣liny, moj膮 pasj膮 jest ogr贸d i jego aran偶owanie dla innych. Chc臋 z niego ch艂on膮膰 jak najwi臋cej bo daje mn贸stwo rado艣ci i m膮dro艣ci i je艣li mo偶na w to w艂膮czy膰 jeszcze ciekawe pomys艂y kt贸re wprowadz臋 do kuchni to nawet w niepogod臋 ogr贸d b臋dzie przy mnie<3
    I jeszcze babcia si臋 ucieszy bo od lat kuruje nas zi贸艂kami i nalewkami samodzielnie zbieranymi;)

    Odpowiedz

  6. Ola

    17 lipca 2017 przy 07:47

    Witam, poszukiwania wspomagaczy zdrowia zacz臋艂am ju偶 jaki艣 czas temu, do tej pory stosowa艂am metody znane z rodzinnego domu:cebula, czosnek, mi贸d… Potem wspomaga艂am si臋 czystkiem, kasz膮 jaglan膮. Ci膮gle szukam ale wiem, ze najlepsze rzeczy sa pod naszym nosem. Dobrze by艂oby si臋 wspom贸c fachow膮 literatur膮, bo jestem zwolnennikiem papierowej wersji 鈽.

    Odpowiedz

  7. Roksana

    17 lipca 2017 przy 09:00

    Superfood s膮 drogie. Nasiona chia, jagody goi, matcha itd… To wszystko kosztuje maj膮tek. A przecie偶 mamy swoje w艂asne, polskie odpowiedniki, takie jak rokitnik, czarna porzeczka, aronia i wiele innych, o kt贸rych jeszcze nie s艂ysza艂am i mam nadziej臋 kiedy艣 POCZYTA膯! Ch臋tnie przytul臋 t膮 ksi膮偶eczke, a p贸藕niej udam sie na polowanie do lasu i 艂膮ki z nadziej膮, 偶e tym razem moje superfood b臋d臋 mia艂a prawie za darmo. 馃檪

    Odpowiedz

  8. wiolija

    17 lipca 2017 przy 12:49

    Chcia艂abym wygra膰 t膮 ksi膮偶k臋 poniewa偶 lubi臋 dowiadywac si臋 nowych Rzeczy, korzysta膰 ze swoich zasob贸w 馃檪 mieszkam na wsi, tym bardziej zdobycie niekt贸rych sk艂adnik贸w b臋dzie 艂atwiejsze, a do tej pory nie zastanawialam si臋 nad tak膮 alternatyw膮 馃檪 warto by by艂o wiedzie膰 co cennego mam za bram膮 i wykorzysta膰 to w nowych deserach czy potrawach 馃檪

    Odpowiedz

  9. Dorota

    17 lipca 2017 przy 16:18

    ,,SUPERFOOD Z OGROD脫W, 艁膭K I LAS脫W”, to wymarzona ksi膮偶ka dla mnie. Kocham ro艣liny, zio艂a, owoce zar贸wno nasze polskie jaki i nowinki z zagranicy. Po twoim opisie wnioskuje 偶e w艂a艣nie w tej ksi膮偶ce znajduj膮 si臋 super przepisy, kt贸re mog臋 wykorzysta膰 w swojej kuchni. U mnie w domu jaki i w wielu polskich domach stosuje si臋 zio艂a z ogr贸dka czy pola, jednak maj膮c jeszcze wi臋ksz膮 wiedz臋 o superfoodach kt贸re nas otaczaj膮 mo偶na j膮 dobrze spo偶ytkowa膰, a to 偶e s膮 w niej przepisy sezonowe podnosi jeszcze jej warto艣膰:)

    Odpowiedz

  10. Lena

    20 lipca 2017 przy 09:41

    呕ywienia si臋 darami polskich 艂膮k i las贸w nie traktuj臋 jako przej艣ciowej mody, ale czego艣, co jest w krwioobiegu mojej rodziny od zawsze. Tego uczy艂y mnie babcie zza wschodniej granicy, wyros艂e na zdrowe i pi臋kne kobiety, a chowane na g艂odowych sa艂atkach z lebiody i chlebie z 偶o艂臋dziowej m膮ki. Dzi艣, jako osoba do艣膰 powa偶nie chora, dobre samopoczucie od 10 lat (mam 30) zawdzi臋czam w艂a艣nie lekarstwom nie z apteki, a z w艂asnego ogrodu i 艂膮k, cho膰 lekarze stukaj膮 si臋 w czo艂o. Cho膰 sporo wiedzy na temat w艂a艣ciwo艣ci ro艣lin przekazywanej u nas z pokolenia na pokolenie to 偶elazny kanon, wiem dobrze, 偶e sporo si臋 dezaktualizuje. By艂abym bardzo szcz臋艣liwa mog膮c dowiedzie膰 si臋 jeszcze wi臋cej za spraw膮 ksi膮偶ki do Ciebie, i jedno jest pewne: nie kurzy艂aby si臋 na p贸艂ce jako jednorazowa lektura, ale by艂aby w ci膮g艂ym u偶ytku i w kolejnych pokoleniach.

    Odpowiedz

  11. Agnieszka

    22 lipca 2017 przy 09:26

    My艣l臋, 偶e ta ksi膮偶ka b臋dzie doskona艂ym uzupe艂nieniem mojej dotychczasowej wiedzy i na pewno zawarte tam informacje wykorzystam w mojej pracy. Jestem 艣wie偶o upieczon膮 absolwentk膮 kierunku dietetyki, jednak niestety, wiedza zdobyta na studiach jest tylko niewielkim procentem przydatnym w zawodzie. Od jakiego艣 czasu pasjonuje si臋 r贸wnie偶 ogrodnictwem. Zdumiewaj膮ce, 偶e nawet w ma艂ym pokoiku studenckim mo偶na wyhodowa膰 samemu rzodkiewk臋, poziomki czy pomidory. Superfood jest ostatnio modnym tematem, mi艂o by艂oby czerpa膰 jak najwi臋cej korzy艣ci zdrowotnych z rodzimych produkt贸w i co najwa偶niejsze z w艂asnego ogr贸dka, bo to co najlepsze jest przecie偶 prosto z krzaka 馃檪

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Sprawd藕 te偶

Wyniki konkursu 鈥濳olory lata w moim ogrodzie鈥.

Na Konkurs 鈥濳olory lata w moim ogrodzie鈥 zg艂osili艣cie 80 zdj臋膰. Wszystkie pi臋kne…