Torf, jego rodzaje i zastosowanie.

torf odkwaszony

Idziesz do sklepu po ziemię i … dostajesz oczopląsu. Torf kwaśny, torf odkwaszony, ziemia ogrodnicza. Co to właściwie jest, czym się różnią, do czego który z nich stosować, co wybrać ? 

Podłoże musisz dostosować do wymagań roślin które chcesz posadzić. Najlepiej dobierać rośliny do naszego ogrodu tak aby były jak najbardziej zgodne z lokalnymi warunkami. W tych czasach to jednakowoż niejednokrotnie mrzonka. Mrzonka z dwóch powodów: po pierwsze lokalne warunki, zwłaszcza glebowe są często zmienione, zaburzone, zdegradowane. Po drugie chcemy sadzić to co nam się podoba, a wybór na szkółkach jest ogromny (aż za duży, ale to temat na inny raz), a to nie zawsze pasuje do warunków w naszym ogrodzie. Dlatego czasem musimy naszym roślinom `pomóc` i przygotować podłoże, nieco je podkręcić, dostosować do planowanych nasadzeń. I tu z pomocą śpieszą nam właśnie różnorodne podłoża ogrodnicze. Większość składa się z torfu lub na nim bazuje.

Większość nasadzeń w ogrodzie przydomowym można wykonać w oparciu o mieszanki torfu z rodzimym podłożem, z ew. dodatkiem piasku w niektórych przypadkach.

Torfem nazywamy produkt powstały w wyniku obumarcia i niecałkowitego rozkładu roślin torfotwórczych w warunkach nadmiernej wilgoci i słabego dostępu powietrza. Torf składa się więc z substancji organicznej, części mineralnych i wody. (…) Z chemicznego punktu widzenia organiczna masa torfu jest niejednorodną mieszaniną kwasów huminowych i ich soli, węglowodanów, związków białkowych, celulozy, hemicelulozy, ligniny i bituminów. Chemiczne i fizyczne właściwości torfu zależą od rodzaju roślinności z jakiej powstał, a także od stopnia jej rozkładu.

Znaczenie torfu polega przede wszystkim na wprowadzeniu dużej ilości substancji organicznej , która dodatnio wpływa na procesy fizyczne, chemiczne i biologiczne gleb. Torf zastosowany w dużej ilości przekształca glebę lekką w zwięźlejszą, lepiej zatrzymującą wodę i składniki pokarmowe. natomiast gleby ciężkie, pod wpływem torfu, stają się pulchniejsze i przewiewniejsze.

Rozróżniamy trzy rodzaje torfów: niskie, przejściowe i wysokie. Do celów gospodarczych używa się najczęściej torfów niskich. .

W sprzedaży mamy dostępne trzy produkty na bazie torfu: torf kwaśny, torf odkwaszony i ziemię ogrodniczą.

Torf kwaśny – to najczęściej torf nieprzetworzony, nie poddany żadnej obróbce,o `oryginalnym` pH . Jego kwasowość tzw. pH wynosi od 3,5 – 4,5 (5). Stosujemy go poprawy właściwości gleby pod rośliny preferujące kwaśny odczyn gleby, a więc np. różaneczniki, azalie, hortensje, większość iglaków, wrzosy, wrzośce.

Torf odkwaszony – to najczęściej torf kwaśny odkwaszony węglanem wapnia do pH 5,5 – 6,5. Stosujemy go do poprawy właściwości gleby pod większość roślin ozdobnych, które sadzimy w naszych ogrodach. Zawsze należy zmieszać go z podłożem rodzimym.

Ziemia ogrodnicza, ogrodowa – to nic innego jak różne mieszanki na bazie kompostowanego torfu wzbogacone o składniki mineralne i organiczne zależnie od przeznaczenia. Ziemie różnią się między sobą właściwościami fizycznymi i chemicznymi. Często są to tak zwane ziemie dedykowane do różnych grup roślin (różaneczniki, hortensje, doniczkowe, iglaki, warzywa, do wysiewu nasion itd.- rodzajów podłoży jest bardzo dużo) , a ich skład jest zoptymalizowany pod kątem ich uprawy.

Przygotowując wpis korzystałam z: praca zbiorowa pod red. J.R. Starck; Uprawa roli i nawożenie roślin ogrodniczych; 
Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne; Warszawa, 1997.

Podoba Ci się ten wpis? Polub, udostępnij wpis, podaj dalej 🙂

Wczytaj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Materiały

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź też

Tulipanowe pola w Holandii, czyli jedna z najfajniejszych rzeczy jakie widziałam w życiu.

Tulipanowe pola w Holandii zwalają z nóg zapachem i kolorem. To jedna …