Jak przygotować rozsadę warzyw w domu ?

Jak przygotować rozsadę warzyw w domu ?

Zastanawiasz się jak przygotować rozsadę warzyw w domu? Które gatunki i kiedy można wysiać na parapecie, a kiedy wysadzić je do ogrodu? Jak przygotować podłoże i jak dbać o warzywne przedszkole? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań i wątpliwości związanych z produkcją rozsady zebrałam specjalnie dla ciebie.

Co to jest rozsada?

Rozsada, czyli bardzo młode roślinki wyhodowane z nasion w specjalnych pojemnikach, poza miejscem przeznaczenia, które dopiero po uzyskaniu pewnej dojrzałości przesadzamy w miejsca docelowe, do gruntu aby przyspieszyć plon lub kwitnienie. Rozsadę na użytek domowy najczęściej przygotowuję się wczesną wiosną (od połowy lutego) na parapetach, na gankach, w inspektach, szklarniach na tzw. rozsadnikach.

Czy zawsze muszę przygotować rozsadę aby wyhodować warzywa?

W większości przypadków absolutnie nie. Pamiętajcie, że metoda uprawy gdzie wysadzenie do gruntu poprzedza przygotowanie rozsady jest tylko po to by przyspieszyć plon. Te same nasiona, wysiane bezpośrednio do gruntu również wydadzą plon z tym, że nieco później. Tak więc przygotowanie rozsady, w większości przypadków, nie jest jakimś niezbędnym warunkiem uprawy, a jedynie trikiem przyśpieszającym zbiory. Siejąc wprost do gruntu po prostu nieco dłużej poczekacie na efekty. Moja mama, która od dziesiątek lat uprawia piękny warzywnik, nigdy nie robi wcześniej rozsady, wszystko wysiewając do gruntu. Jedyny wyjątek od tej reguły stanowią warzywa z cieplejszych stref klimatycznych wymagające dłuższego okresu wegetacji i tu faktycznie wcześniejszy wysiew jest konieczny np. arbuz, melon, pomidor, papryka. Mama załatwia sprawę kupując gotową rozsadę na targu – tak też można.

Jakie nasiona nadają się na rozsadę?

Najchętniej przygotowujemy rozsadę z nasiona warzyw, gdyż, to właśnie tych zbiorów pożądamy najsilniej po długiej zimie.

Warzywa które możemy siać do gruntu lub uprawiać z rozsady: arbuz, cebula, cukinia, dynia, jarmuż, kabaczek, kapusta, ogórek, por, sałata, szczypiorek,
Warzywa które wysiewamy bezpośrednio do gruntu: bób, buraki liściowe i ćwikłowe, fasola, groch, koper, marchew, pietruszka, rzodkiewka, szczaw,
Warzywa które możemy hodować wyłącznie z rozsady: bakłażan, brokuł, kalafior, kalarepa, pomidor, papryka, seler

Kiedy wysiewać nasiona na rozsadę ?

Jak przygotować rozsadę warzyw w domu ?

W co wysiać rozsadę?

Rozsadę możecie wysiać bezpośrednio do pojemników z których potem wysadzicie rośliny do gruntu lub podzielić hodowlę na dwa etapy. W pierwszym nasiona wysiewamy, najlepiej, do płaskich naczyń z cienką warstwą substratu glebowego lub waty czy ligniny (patrz: niżej). Na tym etapie szczególnie ważne aby zapewnić kiełkującym nasionkom i młodym siewkom stałą, wysoką wilgotność, światło i ciepło. W warunkach domowych bardzo pomocne będzie przykrycie folią spożywczą lub zastosowanie specjalnych pojemników z przezroczystymi pokrywami. Po skiełkowaniu kilku- kilkunastodniowe siewki przepikowujemy do rozsadników docelowych. Konstrukcja tych rozsadników powinna gwarantować dostateczną ilość przestrzeni dla właściwego ukształtowania części naziemnej i podziemnej, a także, co bardzo ważne, zapobiegać zrastaniu roślin i ułatwić sadzonki do gruntu. Rozsadniki możecie kupić albo zrobić sami gospodarczym sposobem w domu.

Wśród rozwiązań oferowanych w sklepach znajdziesz różnorodne propozycje:

rozsadniki

  1. Doniczki biodegradowalne (www.leroymerlin.pl)
  2. Krążki torfowe (www.leroymerlin.pl)
  3. Miniszklarenka (www.leroymerlin.pl)
  4. Plastikowe doniczki (www.amazon.com/)
  5. Paletka do rozsad (www.leroymerlin.pl)
  6. Skrzynki drewniane (www.glulam-gardengoodies.co.uk)
  7. Propagator/szklarenka podgrzewana z termostatem (www. growbox.pl)
  8. doniczka z pokrywą (http://growbox.pl)
  9. Elektrycznie podgrzewany zestaw do produkcji rozsady (www.amazon.com/)

Równie dobrze możesz sam wykonać rozsadnik wykorzystując przedmioty dostępne w domu, czy nawet zwykłe doniczki lub skrzynki.

Jak przygotować rozsadę warzyw w domu ?

 

  1. jajczarki (www.pinterest.com)
  2. zużyte środki rolki papieru toaletowego (www.pinterest.com)
  3. pojemniki po serkach, jogurtach (www.echoesoflaughter.ca)
  4. skorupki po jajkach (www.hewandsew.com)
  5. forma do babeczek (www.pinterest.com)
Jakie podłoże wybrać do produkcji rozsady?

Podłoże do produkcji rozsady powinno być jałowe, wolne od zanieczyszczeń, patogenów grzybowych etc. Podłoże możecie przygotować sami  zgodnie z przepisem jaki wyczytałam w książce 12 miesięcy z Mają Popielarską . Wystarczy, że pomieszacie zwykłą ziemię ogrodniczą z piaskiem w proporcji 2:1 a następnie wyjałowicie je trzymając w piekarniku nagrzanym do 80 st C przez około pół godziny. Takie podłoże możecie wykorzystać po około 2 tygodniach.

Możecie jednakowoż oszczędzić sobie zachodu i po prostu nabyć gotowe podłoże do wysiewu i produkcji rozsady które kupicie w każdym markecie z działem ogród, czy sklepie ogrodniczym.

Gdy korzystamy z podłoży w workach foliowych warto wcześniej wysypać zawartość aby uwolnić ew. nagromadzone w środku, gazy, które mogą niekorzystnie wpłynąć na proces kiełkowania i uprawy.

Starą techniką produkcji rozsady jest wysiew nasion na wacie lub ligninie. Wówczas kilka dni po wykiełkowaniu nasiona wymagają przesadzenia do ziemi. Można w ten sposób na etapie przesadzania dokonać selekcji siewek, odrzucając słabsze, gorzej wykształcone. Aby wysiać nasiona na wacie lub ligninie postępujecie podobnie jak przy produkcji kiełków. Potrzebujecie w miarę płaskie naczynie gdzie układacie zwilżoną warstwę waty na którą wysiewacie nasiona. Przez cały czas utrzymujecie podłoże w stanie wilgotnym, nie mokrym, aż do przesadzenia siewek (najlepiej z pomocą pęsety) do naczyń wypełnionych ziemią.

Gdzie ustawić wysianą rozsadę?

Podstawowe dwa warunki jakie musi spełnić miejsce do uprawy rozsady to: widno i ciepło. Nie musi być to południowa wystawa, wystarczy widny parapet, ganek. Generalnie literatura podaje różne optima temperaturowe dla różnych gatunków warzyw. Jedne potrzebują cieplej, inne zimniej. Myślę jednak, że możemy przyjąć takie uśrednienie w myśl którego miejsce gdzie produkujemy rozsadę ma temperaturę między 18-23st C. Ważne aby warunki były stabilne, bez przeciągów, nagłych wahań temperatury. Często jest też tak, że im mniejsze siewki tym cieplej potrzebują.

Jak pielęgnować rozsadę?

Rozsadę trzeba podlewać, najlepiej zraszając spryskiwaczem i przewietrzyć raz dziennie o ile trzymacie roślinki pod folią, pokrywą, przykryciem. Musicie też pilnować czy roślinkom nie jest za gęsto. Może się okazać, że trzeba je będzie przepikować lub przerwać. Przepikowanie to rozsadzenie siewek do większych pojemników, zaś przerwanie polega na tym, że usuwamy część roślinek zostawiając najładniejsze, najsilniejsze egzemplarze. Na około dwa tygodnie przed wysadzeniem rozsady powinniśmy zacząć ją hartować.

Co to jest hartowanie rozsady?

To nic innego jak przygotowanie roślin do zmiany warunków. Hartowanie polega na ograniczeniu podlewania i stopniowym obniżaniu temperatury poprzez wietrzenie, przeniesienie do nieco chłodniejszego miejsca. Po około 7 dniach od rozpoczęcia hartowania możecie zacząć wynosić donice na dwór. Najpierw na krótko, potem na coraz dłużej. Przypomina to hartowanie niemowlaka. Po dwóch tygodniach takich zabiegów roślinki są gotowe do wysadzenia na rabaty lub stałego wyniesienia na dwór o ile będziecie je uprawiać np. na balkonie.

Jak wysadzić rozsadę do gruntu?

Wszystko zależy od tego w jakim pojemniku się znajduje. O ile uprawiamy ją w doniczkach, krążkach torfowych po prostu sadzimy roślinki z doniczkami. O ile używamy pojemników z innych materiałów rozsadę, dzień przed wysadzeniem, należy dobrze podlać. Wówczas łatwiej się wyjmuje z pojemników, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia systemu korzeniowego. Jeśli używamy wielodoniczek sadzonki wysadza się pojedynczo i jest to bardzo łatwe. O ile macie rozsadę w naczyniach zbiorczych wówczas należy szczególną ostrożność zachować przy wyjmowaniu poszczególnych sadzonek z podłoża.

 

Podoba Ci się ten wpis? Polub, udostępnij wpis, podaj dalej 🙂

 

Wczytaj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Ogród przydomowy

2 komentarze

  1. Ryszard

    12 marca 2015 przy 18:17

    Polubić i zapisać sobie do niedzielnego poczytania. Bo już czas najwyższy. 🙂 W tym roku spróbuje dynie z rozsady, bo ostatnio mi nie wyszło.

    Odpowiedz

    • Ania Stachurska

      12 marca 2015 przy 18:20

      A ja w zeszłym roku próbowałam melona ale z sadzonki i ślimaki mi go zjadły 🙁

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź też

Czysta woda bez glonów w stawie kąpielowym.

Warunkiem skutecznego uzdatniania wody w stawie kąpielowym jest filtracja. Skuteczne …