Miejskie pszczo艂y z widokiem.

Na sta艂e mieszkaj膮 w pi臋ciogwiazdkowym hotelu w dyplomatycznej dzielnicy Warszawy. Maj膮 ekskluzywny widok na Pa艂ac Kultury i panoram臋 艁azienek. S膮 pod sta艂膮, pieczo艂owit膮 opiek膮 wykwalifikowanych pracownik贸w. To miejskie pszczo艂y z pasieki Hotelu Regent Warsaw.聽

 

Ci z was, kt贸rzy 艣ledz膮 stron臋 Fajnych Ogrod贸w na Facebooku (TUTAJ) wiedz膮, 偶e niedawno uczestniczy艂am w Warsztatach Miodowych w Regent Warsaw Hotel. Warsztaty by艂y adresowane przede wszystkim do blogerek kulinarnych. Jednak kilkoro uczestnik贸w, w tym ja, znalaz艂o si臋 tam g艂贸wnie z powodu podniebnej pasieki.

Bo ta pasieka jest s艂ynna na ca艂膮 Warszaw臋, a jednocze艣nie owiana pewn膮 tajemnic膮 i niedost臋pna dla normalnego `艣miertelnika` tak po prostu.

Teraz s艂贸w kilka o samej pasiece. Mie艣ci si臋, jak ju偶 wiecie, na dachu hotelu. Sta艂a si臋 jego wyr贸偶nikiem, wpisuj膮c go do grona europejskich obiekt贸w silnie stawiaj膮cych na ekologi臋. Pasieka doskonale odzwierciedla misj臋 hotelu, kt贸ry stara si臋 aktywnie dba膰 o ekologi臋 i wspiera膰 populacj臋 pszcz贸艂, 艂膮cz膮c dzia艂ania na rzecz biznesu z tymi, na rzecz ochrony przyrody. Jak mo偶ecie si臋 domy艣li膰, ta filozofia niesamowicie mnie ujmuje. Brawo!

Impulsem do pojawienia si臋 pasieki na hotelowym dachu by艂y protesty pszczelarzy, kt贸re mia艂y miejsce w Warszawie w 2011 roku. W贸wczas na dachu hotelu ustawiono dwa pilota偶owe ule. Dzi艣 pasieka liczy ich siedem, a populacj臋 pszcz贸艂 szacuje si臋 na oko艂o 350聽000.聽 Pszczo艂y, sto艂uj膮c si臋,聽 korzystaj膮 g艂贸wnie z teren贸w pobliskich 艁azienek i parku Morskie Oko, gdzie bogactwo gatunk贸w znacznie przewy偶sza tereny wiejskie z typowymi dla nich uprawami monokulturowymi, co bez po艣rednio przek艂ada si臋 na smak i aromat miodu.聽 W ci膮gu dw贸ch tygodni pszczo艂y potrafi膮 wyprodukowa膰 ponad 170 kg miodu. Co wa偶ne pozyskiwanie miodu to nie wszystko. Hotelowi pszczelarze staraj膮 si臋 stworzy膰 swoim pszczo艂om optymalne warunki do 偶ycia i rozmna偶ania, stosuj膮c najlepsze pszczelarskie praktyki np. nie wybieranie miodu do ko艅ca z ula, co pozwala pszczo艂om korzysta膰 z pe艂nowarto艣ciowego pokarmu.

 

Ule (3), Regent Warsaw Hotel, fot. G.Kobylarczyk

Ule (4), Regent Warsaw Hotel, fot. G.Kobylarczyk

Ule (5) - Regent Warsaw Hotel, fot. G.Kobylarczyk

Ule (7) - Regent Warsaw Hotel, fot. G.Kobylarczyk

Ule (8) - Regent Warsaw Hotel, fot. G.Kobylarczyk

Ule (9) - Regent Warsaw Hotel, fot. G.Kobylarczyk

Ule, Regent Warsaw Hotel,  fot. G.Kobylarczyk

 

Czy jednak taki miejski mi贸d jest zdrowy, bezpieczny? To pytanie nurtowa艂o mnie dlatego skrupulatnie przepytywa艂am pracownik贸w Hotelu Regent Warsaw na t臋 okoliczno艣膰. Okaza艂o si臋, 偶e mi贸d jest systematycznie badany w Laboratorium Badania Jako艣ci Produkt贸w Pszczelich w Pu艂awach. Wyniki zaskoczy艂y nawet hotelowych pszczelarzy bo mi贸d okaza艂 si臋 bardzo zdrowy. Przede wszystkim wolny od skutk贸w obecno艣ci pestycyd贸w, co jest bol膮czk膮 miod贸w obszar贸w rolniczych, gdzie `chemia` stosowana jest nagminnie. Wyniki bada艅 na obecno艣膰 metali ci臋偶kich mieszcz膮 si臋 natomiast w dolnych warto艣ciach norm Unii Europejskiej.

Dlaczego wi臋c hotelowe ule s膮 owiane swoist膮 tajemnic膮? Nurtowa艂o mnie to mocno. Okaza艂o si臋, 偶e warszawskie, lokalne prawo nie do ko艅ca pozwala na ich lokalizacj臋 w granicach miasta. Niby nie pozwala ale pozwala. Wi臋c cho膰 nielegalne z za艂o偶enia to w praktyce legalne. W czym rzecz? Ano w tym, 偶e w uchwalonym po II Wojnie prawie stoi zapis w my艣l kt贸rego nie wolno w Warszawie posiada膰 zwierz膮t hodowlanych, do kt贸rych zaliczono tak偶e pszczo艂y. Niemniej jednak trend miejskiego pszczelarstwa, kt贸ry przyby艂 do nas oczywi艣cie z Zachodu jest coraz silniejszy i ch臋tnych do miejskiej hodowli pszcz贸艂 przybywa. Hotel Regent Warsaw otrzyma艂 wi臋c zgod臋 i pozytywn膮 opini臋 Powiatowego Lekarza Weterynarii, kt贸ra w my艣l ustale艅 z w艂adzami lokalnymi stanowi w praktyce pozwolenie na lokalizacj臋 pasieki. Tak wi臋c coraz cz臋艣ciej o niej m贸wimy i j膮 pokazujemy bo przyjmujemy, 偶e w 艣wietle tego pozwolenia jest legalna 鈥 us艂ysza艂am od szefa kuchni i opiekuna pasieki Dariusza Suchenka.

A czy te pszczo艂y s膮 bezpieczne 鈥 zapytacie. Pyta艂am i ja. No i dowiedzia艂am si臋, 偶e nigdy nie by艂o przypadku aby w jakikolwiek spos贸b uprzykrza艂y 偶ycie hotelowym go艣ciom czy okolicznym mieszka艅com. Ja w czasie ca艂ego pobytu na terenie hotelu i na hotelowym patio nie spotka艂am ani jednej pszczo艂y. Nasze pszczo艂y s膮 po prostu dobrze wychowane 鈥 us艂ysza艂am i musz臋 si臋 z tym zgodzi膰!

Mi贸d z hotelowej pasieki nosi nazw臋 艁azienki Gold. W ca艂o艣ci jest wykorzystywany w hotelowej kuchni. Cz臋艣膰 produkcji trafia do go艣ci w formie upomink贸w. Jest pyszny. 艁agodny i aromatyczny.

W trakcie Miodowych Warsztat贸w w Hotelu Regent Warsaw mieli艣my okazj臋 zobaczy膰 zar贸wno sam膮 pszczo艂y i pasiek臋 jak i ca艂y 聽proces `produkcji` miodu. Nast臋pnie kosztowali艣my produkt贸w na jego bazie. O tym jednak opowiem i poka偶臋 w oddzielnym wpisie.

__________
fot. G.Kobylarczyk

 

 

 

 

 

 

Jestem architektem krajobrazu, specjalizuj臋 si臋 w ogrodach przydomowych oraz ogrodnictwie miejskim. Jednocze艣nie organizuj臋 warsztaty ogrodnicze i zajmuj臋 eko-edukacj膮. Od dw贸ch prowadz臋 bloga Fajne Ogrody.

Wczytaj wi臋cej powi膮zanych artyku艂贸w
Wczytaj wi臋cej Relacje

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Sprawd藕 te偶

Kurs projektowania ogrodu dla pocz膮tkuj膮cych. Kulisy.

Pierwszy kurs projektowania ogrodu dla pocz膮tkuj膮cych 鈥瀢ypu艣ci艂am鈥 wiosn膮 2016 roku nie ma…